Informatikai katasztrófaterv

Mert a baj bármikor megtörténhet.

Az Ön szervezete készen áll egy informatikai katasztrófa megfelelő kezelésére?

Segítünk, hogy üzletvitele a lehető leggyorsabban helyreálljon. Igényelje informatikai katasztrófaterv szolgáltatásunkat!

Adatkezelési tájékoztató

A legjobb módja annak, hogy felkeltsd egy cég vezetőségének érdeklődését egy katasztrófaterv iránt, ha felgyújtod az épületet az utca másik oldalán.

– Dan Erwin, a Dow Chemical Co. biztonsági felelőse –

Ön tudja, milyen veszélyek leselkednek szervezetére?

Informatikai katasztrófa alatt ma már nem csak azokat a természeti jelenségeket értjük, amelyek képesek működésképtelenné tenni a szervereket. Sajnos egy viharkárnál vagy földrengésnél is nagyobb veszély fenyegeti az adatainkat a kibertérben. Egy zsarolóvírus vagy kiberbűnöző által használhatatlanná tett adatbázis ugyanakkora informatikai problémát jelent, mint egy kigyulladt épület. Ma már nem az a kérdés, hogy bekövetkezhet-e egy szervezetet érintő katasztrófa, hanem hogy mikor, illetve hogy erre fel van-e készülve a szervezet informatikai rendszere.

Az Informatikai Katasztrófaterv (Disaster Recovery Plan, DRP) az üzletmenet-folytonossági terv (BCP) lényeges része. Amíg az üzletmenet-folytonossági terv abban segít, hogy az informatikai rendszerek elérhetetlensége esetén hogyan lehet az üzletvitelt folytatni, addig az informatikai katasztrófaterv abban nyújt segítséget, hogy az informatikai katasztrófa esetén kiesett IT rendszert hogyan lehet a leggyorsabban – ideiglenesen vagy véglegesen – helyreállítani.

Egy informatikai katasztrófa feszült helyzetet teremt a szervezet életében, az informatikai katasztrófaterv viszont ebben a feszült helyzetben segíti a vezetőséget és az üzemeltetőket a rendszer gyors helyreállításában.

Készüljön fel a feszült helyzetek kezelésére!
Igényelje még ma informatikai katasztrófaterv szolgáltatásunkat!

Miben segít az ITSecure?

Egy informatikai katasztrófa vagy rendszerkiesés akár teljesen meg is állíthatja az üzletmenetet, ezért kulcsfontosságú, hogy minél előbb elérhetőek legyenek az ügyvitel szempontjából nélkülözhetetlen informatikai rendszerek. Egy előre kidolgozott, letesztelt informatikai katasztrófaterv csökkenti az katasztrófa elhárítás közben meghozandó fontos döntéseket, így gyorsan és pontosan helyreállíthatók, illetve hozzáférhetővé tehetők az adatok.

Az ITSecure szakemberei által összeállított dokumentum forgatókönyvszerűen tartalmazza az elvégzendő lépéseket, valamint a szükséges emberi, eszköz és helyiség erőforrásokat. Az erőforrások megfelelő tervezésével a katasztrófaelhárítás közben felmerülő költségek is csökkenthetők.

Hogyan épül fel egy jó informatikai katasztrófaterv?

A jó informatikai katasztrófaterv egy olyan átfogó dokumentum, amely

tartalmazza az informatikai katasztrófa kezeléséhez szükséges felkészülési feladatokat, a katasztrófa kezelésének módját, a rendszerek helyreállításának lépéseit;

nem csak a saját informatikai infrastruktúra helyreállításához tartalmaz eljárásokat, hanem a bérelt, igénybe vett szolgáltatások helyreállításához szükséges információkat, adatokat is összefoglalja;

segít meghatározni, hogy az informatikai rendszer ideiglenes vagy végleges helyreállítására van-e szükség;

követi az IT infrastruktúra folyamatos fejlődéséből és fejlesztéséből adódó változásokat, illetve az ahhoz tartozó frissítési módszereket és jogosultságokat is meghatározza.

a helyreállítás sorrendjének meghatározásán túl tartalmazza a konkrét helyreállítási lépéseket is;

az üzletmenet-folytonossági terv részeként követi annak szerkezetét.

Az ITSecure szakértői által összeállított informatikai katasztrófaterv amellett, hogy megfelel a fent megfogalmazott elvárásoknak, a gyakorlatban is tartalmaz minden olyan elemet, amelyre egy informatikai katasztrófa esetén szükség lehet:

  • Alkalmazások, hardver eszközök és hálózati aktív elemek ismertetése
  • Éles infrastruktúra és kapcsolódó háttér infrastruktúra feltérképezése
  • Mentési és visszaállítási rend minden egyes rendszer esetében
  • Kapcsolódó szolgáltatások, szerződő felek és a szerződések releváns paraméterei
  • Informatikai katasztrófaterv alkalmazásának körülményei
  • Értesítési listák
  • Változáskezelés

150+

nagyvállalat és közintézmény bízta ránk információbiztonságát